Flors de carbassó, una delicia de temporada

Amb la primavera arriba la reina de les flors comestibles, saborosa i nutritiva. Descobreix-la a Eco d’Aquí.

Avui us presentem les flors de carbassó, de color groc viu, de forma acampanada i molt preuades a lalta cuina per la delicadesa del seu tast al paladar.

Cap a mitjans de primavera, quan el sol comença a escalfar, és el moment de plantar carbassons. Només cal esperar unes setmanes per tenir una planta que donarà flors i fruits.  

Les flors del carbassó són comestibles i delicioses, dun gust semblant a les ametlles, entre dolç i un punt amargant. La seva finura i textura ha atret a cuiners de tot el món, creant receptes de tot tipus: farcides, al vapor, en tempura o en amanides. Sens dubte són les protagonistes de la cuina desde finals de primavera.

Conservació i propietats nutricionals de les flors de carbassó

Un cop tallades és recomanable menjar-les de seguida, tot i que a la nevera, dins un pot amb aigua, poden aguantar un parell de dies conservant tot el seu sabor, textura i nutrients. 

Les seves propietats nutritives més importants són les vitamines C, A i B i els betacarotens. També contenen magnesi, zinc, potassi i calci.

Són una bona font de fibra i daigua sent diurètiques i tenint una funció laxant lleugera. Són ideals per a dietes baixes en greix ja que no en tenen gens.

El sexe de les flors i la pol.linització

Sabieu que les flors del carbassó poden ser tant mascles com femelles, i que pots tenir ambdos sexes en una mateixa planta? Els distingireu fàcilment: el mascle té un peduncle finet i la femella en canvi, en el lloc del peduncle hi té un petit carbassó. De fet el carbassó és lovari de la femella pol.linitzada.

Només quan la femella és pol.linitzada pot donar el seu fruit. Per això normalment ens mengem les flors mascles i deixem a la planta les femelles per a que facin els seus fruits. També hi deixarem algun mascle per a que pugui seguir tenint lloc el procés de pol.linització.

Desgraciadament la pol.linització és cada cop més difícil degut a que sha anat reduïnt el nombre dinsectes pol.linitzadors, com les abelles.

Alguns pagesos planten flors al costat de la planta de carbassó per tal datraure-hi aquests insectes i afavorir la pol.linització. En altres casos, sobretot en horts urbans, la pol.linització es fa manualment agafant amb un pinzellet el pol.len de lantera del mascle (òrgan reproductiu on hi trobem el pol.len) i colocant-lo a lestigma (òrgan de la femella que reb el pol.len).

Vols aprendre a cuinar les flors de carbassó?

El nostre col.laborador, el Chef David Olivé, ens ofereix una recepta per llepar-se els dits.  Ho trobareu més abaix.

Bon profit!

Les nostres flors de carbassó vénen del Baix Llobregat, dels nostres amics de Central ParcLes trobaràs en aquest enllaç i arribaran a casa teva fresquíssimes en 24h.